tisdag 28 februari 2012

Vi har verkligen total härdsmälta......

...vad gäller vardagsmatlagningen här hemma.... Vi har ingen inspiration, vi är inte överrens om vad vi ska laga och äta för mat till middag på kvällarna och ingen är riktigt sugen på att hitta på något, de där "gamla" vanliga rätterna är vi såååååå trööööötta på!!!.....

De vanliga önskemålen från dottern, köttbullar och makaroner, ungspannkaka, gröt är jag så trött på så jag vill stoppar fingrarna i halsen......ibland kommer även förslaget Tacos, det blir NEJ från mig. Mina förslag möts med, NEJ det vill inte jag ha från dottern......

Vi har haft det såhär ett tag nu och jag har till slut sagt att jag bryr mig inte om att fråga vad dottern vill äta, jag bestämmer och jag vill inte höra något gnäll...... pedagogiskt, NEJ! Men överlevnadsstrategi, JA......

Förra veckan brakade vi samman totalt, det var tårar och tannagnissel, en jätteledsen tjej som kände att hon ALDRIG fick bestämma.....det känns ju såklart inte kul att det känns så, även om vi har ungspannkaka, gröt och tacos lite då och då...... Då fick vi sätta oss och ta tag i detta, ingen av oss kände oss nöjda med situationen.

Jag älskar ju mat, tycker om att laga mat och vill gärna göra det tillsammans, tycker också att det är bland de bästa stunder på dagen, när vi lagar och äter mat tillsammans, pratar om dagen som varit, om vad vi tänker på, umgås och är tillsammans helt enkelt!!!! Då kan man ju inte känna det som vi känner, då blir det ingen trevlig stund alls, och ingen njutning.......

Igår nådde vi lågvattenmärket, halvfabrikat.......


...fast det är helt ok, ganska gott, vi lagade det tillsammans, hade hur mysigt som helst, skönt!....Betyget, jättegott från dottern....OK fårn mamman.... men totalupplevelsen kanon! Skönt med lite lugn och ro kring maten.....

.....men nu har vi en plan. Vi var mycket kreativa när vi hade brakat samman. Vi är bra på det, dottern och jag, vi brakar samman, sen plockar vi ihop oss och gör något bra av det. Vi är både envisa och har en massa temprament båda två så ibland så är det så stickor och strån flyger......Men efter att vi lugnat ner oss, pratar vi oss samman och går vidare.

Så nu är en stor griffeltavla beställd hos morfar, han jobbar med den just nu. Den ska sättas upp i köket. Vi ska göra 2 veckors matsedlar, vi ska leta recept tillsammans, välja rätter, vissa väljer jag, andra väljer dottern och det ska vara variation, vi ska testa nya saker. Vi ska sen efterhand samla på oss de recept vi tycker om så vi får en "bank" av vardagsrecept att välja mellan som vi har testat! Detta har vi beslutat oss för tillsammans.

Dottern ville dessutom att vi skulle prova "Linas Matkasse", fast vi börjar med att testa City Gross matkasse. Kanon tänkte jag, då blir det någon annan som väljer och det "går inte att säga, det vill inte jag ha" nu har vi ju bestämt tillsammans (dottern fick bestämma till och med......), vi bestämmer bara vilka dagar vi ska vilka rätter och sen är vi igång i en flygande fart. Kändes som ett kanon-avstamp på nya "mat-tider" här hemma...... Min tanke är att vi kör det några gånger och sen fixar vi det själva när vi väl rullar..... Nu jäklar, stundar det andra tider på matfronten.........

5 kommentarer:

 1. Låter som ni kommit fram till en jättebra lösning! Lycka till!!

  Kram pernilla

  SvaraRadera
 2. Bra plan :) Det där med mat kan ibland fresta på tålamodet för man har ju en tanke att det ska vara varierat, nytt, gott, roligt m m, men sen ids jag inte fixa menyn. Det går ju inte liksom av sig själv... Ibland glimmar man till och kollar i nya kokböcker från bibblo och då är det kul och egentligen är det mest tröttheten som sätter käppar i hjulen för att komma på något i sista sekunden blir oftast inte den mest kreativa maträtten. Jag har lärt mig att mat är något som måste prioriteras för då kan det bli riktigt bra. Även om det ibland känns motigt att komma på recept så är det bra i slutändan om man tar sig tiden att planera.

  SvaraRadera
 3. Jag känner igen det där med att inte ha någon inspiration, här har vi en likadan period nu, idag blev det tex skruvmakaroner och bacon, hur roligt är det?!?!? Vi brukar försöka med matsedel ibland och det funkar jättebra men så kommer man från det och hamnar i dåliga banor igen :(.

  Ni verkar i alla fall ha hittat en bra lösning och det kommer säkert att bli kanon!

  Må så gott! Kram Jennifer

  SvaraRadera
 4. Det låter som en utmärkt idé tycker jag. Dessutom blir kanske hela grejen med inköp, matlagning och matupplevelsen lite roligare om ni gör detta till en gemnsam grej. Heja er! :)

  Här hemma har aldrig mat varit något problem. Vi är en matglad familj som äter det mesta och tycker om att laga mat tillsammans. Trots det satte vi för en tid sedan upp en griffeltavla i köket där var och en skriver upp de maträtter den är sugen på. Vi fyller på efterhand som vi kommer på något vi är sugna på. Sedan lagar vi och stryker på listan.

  Ibland har vi också haft veckor då barnen har fått bestämma hela veckomatsedeln. Spännande då det faktiskt har visat sig innehålla mest husmanskost. Vi har även haft dagar då barnen har fått bestämma maträtter och stå för all matlagning. Någon gång då och då kör vi en vecka med bara nya maträtter som vi hittat i kokböcker eller på nätet. Experimentvecka!

  Det är så lätt att hamna i samma vardagsrutin och till slut så tryter både fantasin och lusten att laga samma mat om och om igen. Då är det kul att göra något annorlunda. :)

  Lycka till nu med er matplanering och ha så skoj!

  Kram Lotta

  SvaraRadera