söndag 23 oktober 2011

Att sitta i tillbyggnaden.....

....och känna sig nöjd med hur bra allt har blivit är verkligen en härlig känsla. Den där känslan av att vara nöjd över att det som man länge drömt om, planerat, ritat och ritat om (pappa är den som gjort de faktiska ritningarna och omritningar, men vi har gjort upp tankarna och idèer som han förverkligat på ritbordet, så tacksam för all den hjälpen), rivit ett älskat och uppskattat uterum, byggt, öppnat upp från befintligt hus, gjort allt klart invändigt (förutom några lister som väl ska upp inom något år.....) och nu är vi även klara utomhus.

Allt har blivit så himla bra, bättre än vi någonsin kunnat tänka oss. (jag har fått frågan ett antal gånger om hur såg det ut innan tillbyggnaden, är ni klara, hur ser det ut nu osv. Ska göra inlägg med hela byggförloppet det senaste året, men det blir inte idag)Känslan är obeskrivligt härlig. Njuter av vår tillbyggnad och vår trädgård varje dag. Det har verkligen blivit så att vi har "flyttat in trädgården" i vårt  hus. Kan det bli bättre?? Att varje dag se hur naturen förändras med årstiderna?? Tänk, dessutom får vi se solen så mycket mer nu, inte för att solen skiner mer nu än tidigare.....men för att den tittar in genom våra glaspartier varje gång den visar sig! Vi har ljusterapi ofta här hemma.....Börjar med "slutet" i sikte, såhär ser det ut idag, helt klart (som om man någon gång blev helt klar....) innifrån huset. Vår favorithörna med trädgården och stenläggningen "inne" i huset. Olivträdet har vi fysiskt fått flytta in, det mår inte så bra av frost.....

Jag vet ju att det är detaljerna som blir pricken över i:et men har inte insett i hur stor utsträckning förrän vi blev klara med stenläggningen runt tillbyggnaden. Så sköööööönt det var och så annorlunda det blev både inne och ute när den var klar!


Här började vi en kulen septemberdag efter det att tillbyggnaden var klar. Avlopp och dränering skulle grävas. Vilket jobb!

Staketet in till grannen fick än en gång plockas ner, halva gången mellan våra hus skulle grävas upp. Sten fick plockas bort.  Stenläggningen runt tillbyggnaden såg ut som till vänster i bilden. Vi hade inte stora grävhål hela tiden utan bara när grabbarna höll på att jobba.  


Att vinklar och lutning blir rätt är väldigt viktigt fick jag lära mig.....


Det mesta fick grävas för hand, det är så smalt mellan våra hus. Vårt hus är ett gammalt gathus från sekelskiftet och då byggde man husen väldigt nära, inte många cm in till grannen.....Tur vi har väldigt bra grannar!!!


Efter grävkillarnas jobb, satte vi tillbaka planket mellan grannen och oss. Sen började hans slit med att lägga sten, som han jobbade med detta! Massa underlagsarbete, grus och sten och allt annat som ska läggas i rätt ordning och på rätt sätt!!


Sen skulle gatstenen läggas i snygga bågar, det blir så fint.


Nu är det klart, välkommen hem till oss. Fantastiskt fin stenläggning, en liten rabatt till min ormhassel och klätterhortensia till vänster i bild. Staket runt soptunnan och ett högre plank mot grannen på en bit av planket. Allt för att skapa privat yta och en större ombonad känsla för både oss och grannen.


Numera är det en ren fröjd att gå in via trädgården också. Så skönt, vi går här varje dag och som jag njuter varenda gång jag öppnar grinden in till vår baksida och vår oas på baksidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar